Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten aanvragen

Heeft u een laag inkomen door het coronavirus? En daardoor moeite met het betalen van uw woonkosten? Dan kunt u de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) aanvragen bij de gemeente.

Door het coronavirus heeft u misschien minder inkomsten. Daardoor heeft u moeite met het betalen van de huur of hypotheek van uw huis. Of de kosten van elektriciteit en water. Daarom is er de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK). Dit is een uitkering om u te helpen bij uw woonkosten.

De hoogte van de TONK-uitkering hangt af van uw situatie. De gemeente kijkt hiervoor naar:

• de hoogte van uw (woon)kosten
    • uw inkomen
    • welk deel van de kosten u nog zelf kunt betalen

U krijgt de TONK-uitkering maximaal 9 maanden: van 1 januari 2021 tot en met 30 september 2021. Korter kan ook.

Krijgt u een TONK-uitkering en verandert er iets in uw situatie? Geef dit zo snel mogelijk door aan de gemeente. Bijvoorbeeld als uw inkomsten veranderen. Of als u verhuist of gaat samenwonen.

De voorwaarden voor het aanvragen van de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) zijn onder andere:

• Uw inkomen is veel minder door het coronavirus.
    • U denkt dat uw inkomen de komende maanden niet stijgt.
    • U bent de hoofdhuurder of de eigenaar van het huis waarin u woont.
    • U heeft geen recht op een andere uitkering of financiële regeling. Of u krijgt wel al een andere uitkering, maar u heeft alsnog te weinig inkomen voor het betalen van uw woonkosten.
    • Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen als inkomen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.

Zo vraagt u de Tijdelijke ondersteuning noodzakelijke kosten (TONK) aan:

• U doet uw aanvraag bij de gemeente.
    • Vul het formulier in.
    • Stuur de bewijsstukken die nodig zijn mee.

U vraagt de regeling aan bij Sociale Zaken Maastricht Heuvelland (SZMH).

U kunt een afspraak maken met een consulent van Sociale Zaken Maastricht Heuvelland. Dit is de regionale sociale dienst van 6 gemeenten in Zuid-Limburg. Zo ook van de gemeente Meerssen.

Kijkt u ook eens op de website van Sociale Zaken Maastricht-Heuvelland.

Sociale Zaken Maastricht Heuvelland

Randwycksingel 22

6229 EE Maastricht

6202 TC Maastricht

post@maastricht.nl

De gemeente Maastricht en de Heuvelland gemeenten hebben gezamenlijk één uitvoeringsorganisatie voor Sociale Zaken.

16-06-2021