Vergoeding aanvragen voor schade door een bestemmingsplan

Heeft u schade of verwacht u die door een nieuw of gewijzigd bestemmingsplan? Dan kunt u de gemeente om een vergoeding voor de schade vragen.

De gemeente kan een bestemmingsplan vaststellen, wijzigen of een omgevingsvergunning afgeven voor afwijking van het bestemmingsplan. U kunt daardoor schade lijden. Dit heet planschade. De schade kan bestaan uit waardevermindering van uw woning of verlies van uw inkomsten. Bijvoorbeeld als de gemeente een weg aanlegt vlak achter uw huis en u hierdoor geluidsoverlast heeft.

Misschien heeft u recht op een vergoeding. Een onafhankelijk adviseur doet onderzoek. Hij adviseert de gemeente of u wel of geen recht heeft op een schadevergoeding. De gemeente beslist over uw aanvraag en bepaalt het bedrag van de eventuele schadevergoeding.

De voorwaarden voor de vergoeding van schade door een bestemmingsplan zijn onder andere:

• U heeft schade door een nieuw of gewijzigd bestemmingsplan.
    • U heeft blijvende schade aan uw huis, bedrijfsgebouw of stuk grond (u bent eigenaar, geen huurder).
    • U heeft een blijvende inkomstendaling.
    • U vraagt de vergoeding aan binnen 5 jaar nadat beroepsprocedures tegen het bestemmingsplan zijn afgerond. Als deze procedures er niet zijn geweest, dan vraagt u de vergoeding aan binnen 5 jaar na afloop van de beroepstermijn.
    • U heeft goede redenen waarom u de schade niet zelf hoeft te betalen. Bijvoorbeeld omdat u de schade niet kon voorzien toen u het pand of de grond kocht.
    • Er is nog niet op een andere manier een vergoeding voor de schade geregeld. Bijvoorbeeld omdat de gemeente uw pand heeft aangekocht of onteigend.

Zo vraagt u een vergoeding voor de schade door een nieuw of gewijzigd bestemmingsplan aan:

• hoe u op dat bedrag komt
      • alle bewijzen of foto's die uw aanvraag ondersteunen (bijvoorbeeld een eigendomsbewijs)
      • uw handtekening
    •  U betaalt de kosten bij uw aanvraag.
    • een kadastrale situatieschets, met uw eigendom in kleur aangegeven
    • het ingevulde 'Aanvraagformulier tegemoetkoming schadevergoeding artikel 6.1 Wet ruimtelijke ordening'

U betaalt maximaal € 500 voordat uw aanvraag in behandeling wordt genomen. Dit moet de gemeente wettelijk van u vragen. Als de gemeente uw aanvraag voor een schadevergoeding accepteert, dan krijgt u het bedrag terug. U krijgt het bedrag niet terug als de schadevergoeding niet wordt gegeven.

Stuur het aanvraagformulier en alle benodigde documenten per post naar de gemeente Meerssen, ter attentie van het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met het KCC.

Vraag en antwoord

Wat kost het om een vergoeding voor de schade door een wijziging van een bestemmingsplan aan te vragen?

Welke schade kan ik krijgen door een nieuw of gewijzigd bestemmingsplan?

Er zijn verschillende situaties waarin u schade kunt lijden door nieuwe of gewijzigde bestemmingsplannen. Ook door een omgevingsvergunning waarmee afgeweken mag worden van een bestemmingsplan kunt u schade krijgen.

Een paar voorbeelden van deze schade zijn:

• De gemeente legt achter uw huis een weg aan. Hierdoor heeft u geluidsoverlast en wordt uw huis minder waard.
    • Het uitzicht over weilanden vanuit uw huis verandert door de bouw van een nieuwe woonwijk. De waarde van uw huis is lager geworden.
    • Naast uw huis komt een fabriek die stankoverlast geeft. Uw huis wordt daardoor minder waard.
    • Uw bedrijf is slechter bereikbaar door de aanleg van een nieuwe weg. Daardoor loopt u inkomsten mis.
    • Het terras bij uw café heeft door nieuwbouw geen uitzicht meer en de klanten blijven weg.

Mijn aanvraag is afgewezen. Kan ik bezwaar maken?

U kunt bezwaar maken tegen de afwijzing van uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken na de datum op de afwijzing. Bent u het niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

Ik ga een vergoeding aanvragen voor de schade door de aanleg van een rondweg in de gemeente. Hoe lang duurt deze procedure?

Een aanvraagprocedure voor een vergoeding voor de schade door een bestemmingsplan kan een paar jaar duren.

Ik heb schade vanwege de bouw van een grote nieuwbouwwijk. Waar vraag ik vergoeding hiervoor aan?

• uw handtekening
    • U betaalt de kosten bij uw aanvraag.
    • een kadastrale situatieschets, met uw eigendom in kleur aangegeven

Ik wil een vergoeding aanvragen voor de schade door een nieuw bestemmingsplan. Wat moet ik meenemen?

• uw handtekening
    • U betaalt de kosten bij uw aanvraag.
    • een kadastrale situatieschets, met uw eigendom in kleur aangegeven

Wanneer kom ik in aanmerking voor een vergoeding voor de schade door een nieuw bestemmingsplan?

• U heeft schade door een nieuw of gewijzigd bestemmingsplan.
    • U heeft een blijvende inkomstendaling.