Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan

Gaat u trouwen of een geregistreerd partnerschap aan? Meld uw plannen bij de gemeente. U doet dit uiterlijk 2 weken van tevoren.

Kiest u voor het budgethuwelijk? Neem dan telefonisch contact op met het KCC.

Gemeente Meerssen biedt u de keuze uit verschillende huwelijkspakketten:

Regulier huwelijk

• U trouwt met een uitgebreide ceremonie (ongeveer 45 minuten). De invulling bepaalt u samen met de trouwambtenaar.
    • De trouwambtenaar houdt een lange toespraak;
    • U kunt eventueel getrouwd worden door een familielid, vriend of vriendin. Deze wordt dan voor één dag beëdigd én benoemd tot trouwambtenaar;
    • U kunt overal binnen de gemeentegrenzen trouwen, mits de locatie voldoet aan onze voorwaarden. Kijk voor meer informatie over trouwlocaties in de folder onderaan deze pagina;
    • Maximaal aantal gasten is afhankelijk van de maximale capaciteit van uw trouwlocatie;
    • In het gemeentehuis kunt u van maandag t/m zaterdag trouwen tussen 10.00-20.30 uur.
    • Trouwen op locatie kunt u ‘rondom de klok’, dus van maandag t/m zaterdag 24 uur per dag;
    • U heeft al een regulier huwelijk vanaf € 263,90.

Budgethuwelijk

U kunt bij de gemeente Meerssen eenvoudig trouwen tegen een lager tarief.

• U trouwt met een korte ceremonie (maximaal 20 minuten);
    • De trouwambtenaar houdt een korte toespraak;
    • Er is plek voor maximaal 10 personen (incl. het paar + de getuigen);
    • Uw budgethuwelijk wordt voltrokken op donderdag om 9.00 uur of 9.30 uur.
    • Het budgethuwelijk kost € 92,00.

Gratis huwelijk

• Een gratis huwelijk wordt voltrokken aan een balie van het Klant Contact Centrum;
    • Een gratis huwelijk bestaat enkel uit het voltrekken van het wettelijke gedeelte en duurt ongeveer vijf minuten;
    • Er is alleen ruimte voor het paar + 2 getuigen;
    • U kunt alleen gratis trouwen als:
      • u en/of uw partner woont in de gemeente Meerssen, of
      • u en/of uw partner is opgeroeid in de gemeente Meerssen;
    • U trouwt gratis op maandagochtend om 9.00 uur of 9.15 uur.

De voorwaarden om te trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan zijn:

• U bent 18 jaar of ouder.
    • U bent niet met iemand anders getrouwd.
    • U heeft niet met iemand anders een geregistreerd partnerschap.
    • U bent niet te dicht verwant aan uw partner. Dat betekent dat uw partner bijvoorbeeld niet mag zijn: uw vader, (klein)dochter, opa of (half)zus.
    • U staat niet onder curatele. Als u onder curatele staat, heeft u toestemming nodig van de curator of kantonrechter.

De gemeente controleert of u mag trouwen of een geregistreerd partnerschap mag aangaan.

U kunt uw plannen al 1 jaar voor uw trouwdag of partnerregistratie melden. Meld het uiterlijk 2 weken van tevoren. Moet u bij de gemeente documenten aanleveren die uit het buitenland komen? Houd er dan rekening mee dat 2 weken te kort kunnen zijn.

Zo meldt u dat u wilt trouwen of een geregistreerd partnerschap wilt aangaan:

• Neem contact op met de gemeente waar u wilt trouwen of het partnerschap wilt aangaan.

Uw huwelijk melden en reserveren met DigiD >

Wilt u trouwen in de Synagoge, de Leopoldskerk of Ontmoet Anna? Neem dan eerst contact op met de eigenaar of beheerder van de locatie. Kijk voor contactgegevens in de folder 'Trouwen in Meerssen'.

Kiest u voor het budgethuwelijk? Neem dan telefonisch contact op met de gemeente.

Een huwelijksvoltrekking in het gemeentehuis kost:

• maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 19.00 uur: € 268,10
    • zaterdag tussen 10.00 en 19.00 uur: € 511,85
    • maandag tot en met zaterdag tussen 19.00 en 10.00 uur: een toeslag van € 243,75

Op donderdagmorgen om 9.00 en 9.30 uur kunt u goedkoper trouwen. Dit kost € 93,95.

Op maandagmorgen om 9.00 en 9.15 uur kunt u gratis trouwen. U heeft dan vooraf geen gesprek met de ambtenaar van de burgerlijke stand. De ceremonie bestaat uitsluitend uit het voltrekken van het huwelijk.

Voorwaarden gratis trouwen

Om in aanmerking te komen voor het gratis huwelijk, moet u minimaal aan 1 van onderstaande voorwaarden voldoen:

• minimaal 1 echtgenoot is geboren en/of opgegroeid in de gemeente Meerssen;
    • minimaal 1 echtgenoot woont in de gemeente Meerssen.

Andere locaties

Sommige locaties zijn wat duurder. Als u wilt trouwen in de Gloriëtte wordt € 50,00 aan inrichtingskosten in rekening gebracht. Ook bij de locaties Synagoge, Leopoldskerk en Stationsgebouw (Ontmoet Anna) kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. De beheerders van deze locaties bepalen deze huurkosten.

Een huwelijksvoltrekking op een andere locatie kan ook. Dit is mogelijk op maandag tot en met zaterdag, 24 uur per dag.

De kosten hiervoor bedragen:

• maandag tot en met vrijdag tussen 10.00 en 19.00 uur: € 606,55
    • zaterdag tussen 10.00 en 19.00 uur: € 850,30

Andere kosten

Een trouwboekje kost € 30,30.

Een buitengewoon ambtenaar van de Burgerlijke stand (BABS) voor 1 dag benoemen kost:

• Als diegene geen BABS is in een andere Nederlandse gemeente: € 141,70. Houd rekening met een aanvraagtermijn van 4 maanden.
    • Als diegene al in een andere Nederlandse gemeente BABS is: € 70,80. Houd rekening met een aanvraagtermijn van 2 maanden.

(tarieven 2019)

De ambtenaren van de Burgerlijke stand van de gemeente Meerssen helpen u graag. Wilt u een afspraak maken? Ga naar de beginpagina (home) en klik op 'afspraak maken'.