Uitkering voor oudere en arbeidsongeschikte werklozen

De IOAW-uitkering is voor mensen boven de 50 jaar met een laag inkomen. De uitkering vult het inkomen aan. Vraag de IOAW aan via werk.nl.

IOAW staat voor inkomensvoorziening oudere en/of arbeidsongeschikte werklozen. De IOAW-uitkering vult uw inkomen aan als u 50 jaar of ouder en werkloos bent. Hoe hoog uw IOAW-uitkering wordt, hangt af van:

• uw inkomen
    • het inkomen van uw partner

Lees hier meer over de hoogte van uw IOAW-uitkering. De IOAW-uitkering wordt aan het eind van elke maand uitbetaald.

De voorwaarden voor de IOAW-uitkering zijn:

Daarnaast voldoet u aan 1 van de volgende voorwaarden:

1. U bent op of na uw 50e jaar werkloos geworden. U heeft nog niet de AOW-leeftijd. U kreeg langer dan 3 maanden een WW-uitkering.
    2. U kreeg op of na uw 50e jaar recht op een WGA-uitkering. U bent herkeurd en bent voor minder dan 35% arbeidsongeschikt. Hierdoor is de WGA-uitkering gestopt.
    3. U bent gedeeltelijk arbeidsongeschikt (minder dan 80%). U heeft een partner die na 31 december 1971 geboren is. U heeft geen kinderen onder de 12 jaar.

Zo vraagt u een IOAW-uitkering aan:

Sociale Zaken Maastricht Heuvelland

Randwycksingel 22

6229 EE Maastricht

6202 TC Maastricht

post@maastricht.nl

De gemeente Maastricht en de Heuvelland gemeenten hebben gezamenlijk één uitvoeringsorganisatie voor Sociale Zaken.

Formulieren

Vraag en antwoord

Ik ben werkloos en ontvang een uitkering. Kan een werkgever fiscaal voordeel krijgen als hij mij in dienst neemt?

Ja, dit heet loonkostenvoordeel. Dat kan als u tot een van de doelgroepen hoort. In dat geval vraagt u een doelgroepverklaring aan bij UWV of de gemeente. Dit hangt af van wie u de uitkering krijgt. Uw werkgever geeft de verklaring aan de Belastingdienst. De werkgever kan daarna loonkostenvoordeel krijgen als hij u in dienst neemt.

Hoe snel krijg ik de IOAW-uitkering?

Het kan een aantal weken duren voor de eerste uitbetaling. Komt u hierdoor in geldnood? Dan kunt u een voorschot vragen. Neem hiervoor contact op met de gemeente.

Ik ben net arbeidsongeschikt geworden. Kom ik in aanmerking voor een IOAW-uitkering?

Nee, er zijn andere uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid. U kunt hierover meer informatie vinden bij UWV.

Wat is het verschil tussen een bijstandsuitkering en een IOAW-uitkering?

Bij de IOAW wordt niet naar uw vermogen wordt gekeken. U mag uw opgespaarde geld, uw eigen huis of uw boot gewoon houden. Bij een bijstandsuitkering telt uw vermogen wel mee.

Woont u niet alleen? Er wordt dan wel naar het inkomen van uw partner en het aantal personen in uw huishouden gekeken.

Kom ik in aanmerking voor een IOAW-uitkering?

De voorwaarden voor de IOAW-uitkering zijn:

Daarnaast voldoet u aan 1 van de volgende voorwaarden:

Moet ik solliciteren als ik een IOAW- of IOAZ-uitkering heb?

Ja, dat moet. Als u een uitkering krijgt, moet u proberen zo snel mogelijk weer werk te vinden.

Als u de IOAW of IOAZ ontvangt, moet u tot u de AOW-leeftijd bereikt:

• solliciteren
    • werk accepteren dat de sociale dienst aanbiedt
    • veranderingen in uw situatie doorgeven aan de sociale dienst

Deze verplichtingen gelden ook voor uw partner. Komt u de verplichtingen niet na? Dan kan de gemeente tijdelijk uw uitkering verlagen of stopzetten.

Lees meer over uw verplichtingen bij een IOAW- of IOAZ-uitkering.