Uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand aanvragen

Een uittreksel of afschrift van de burgerlijke stand is een schriftelijk bewijs van bijvoorbeeld een geboorte of huwelijk. U vraagt dit aan bij de gemeente waar de gebeurtenis plaatsvond.

U vraagt een afschrift van de burgerlijke stand online aan.

Gemeenten leggen belangrijke gebeurtenissen in een mensenleven vast in de burgerlijke stand. Bijvoorbeeld een geboorte, huwelijk of overlijden. U kunt hier een afschrift of uittreksel van aanvragen. Dat is een schriftelijk bewijs van deze gegevens.

U kunt een afschrift of uittreksel aanvragen van een:

• geboorteakte
    • overlijdensakte
    • huwelijksakte
    • echtscheidingsakte
    • akte van partnerschapsregistratie
    • akte van beëindiging partnerschap

Heeft u een uittreksel voor in het buitenland nodig? Vraag dan een internationaal uittreksel aan.

Heeft u een afschrift voor in het buitenland nodig? Dan vraagt u naast het afschrift ook een meertalig modelformulier aan.

U vraagt een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand online aan.

Zo vraagt u een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand aan:

• U gaat naar de gemeente waar de gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Wilt u een echtscheidingsakte of akte van beëindiging partnerschap aanvragen? Dan doet u dit bij de gemeente waar u bent getrouwd of waar u het partnerschap heeft gesloten.
    • Log in met uw DigiD bij de gemeente om het uittreksel of afschrift online aan te vragen.
    • U betaalt het uittreksel of afschrift online.

Lukt het online aanvragen van een uittreksel of afschrift niet? Gebruik het formulier 'Verzoek om een uittreksel/afschrift uit de Burgerlijke Stand'. Vul het formulier in en onderteken het. U kunt het langsbrengen, maar ook per post sturen naar het Klant Contact Centrum (KCC) van de gemeente Meerssen.

Wilt u een uittreksel of afschrift voor gebruik in het buitenland? Gebruik dan het formulier 'Verzoek om een internationaal uittreksel/afschrift uit de Burgerlijke Stand'.

Voor het aanvragen van een uittreksel of afschrift uit de burgerlijke stand betaalt u € 14,30. Een meertalig uittreksel of modelformulier kost € 14,30.

(tarieven 2022)

Het tarief 2021 bedraagt voor beiden € 14,00.

Wilt u een afspraak maken met de gemeente Meerssen? Ga naar de beginpagina (home) en klik op 'afspraak maken'.

28-01-2022