Verzoek over persoonsgegevens indienen

Product informatie

    Inleiding

    De gemeente verzamelt en bewaart verschillende persoonsgegevens van u. U heeft een aantal rechten over deze persoonsgegevens. Een verzoek over uw persoonsgegevens doet u bij de gemeente.

    Omschrijving

    De gemeente houdt verschillende persoonsgegevens van u bij. Bijvoorbeeld de gegevens die u invult als u een vergunning aanvraagt. De persoonsgegevens worden op verschillende manieren verwerkt en bewaard. Dit gebeurt op een zorgvuldige, veilige en transparante manier. Dat is verplicht.

    U heeft een aantal rechten. Daarmee kunt u meer inzicht en controle krijgen over uw persoonsgegevens. U kunt de gemeente vragen om:

    • uw persoonsgegevens in te zien (recht van inzage)
    • uw gegevens te verbeteren (recht op rectificatie)
    • uw gegevens te verwijderen (recht op vergetelheid)
    • uw gegevens minder uitgebreid te verwerken (recht op beperking)
    • een overzicht van uw gegevens te ontvangen in een goed leesbare en digitale vorm
    • uw gegevens over te dragen aan een andere instantie of een bedrijf (dataportabiliteit)
    • informatie te geven over instanties, bedrijven of personen die uw gegevens hebben ontvangen van de gemeente
    • te stoppen met de verwerking van uw gegevens
    • geen besluit te nemen zonder dat een ambtenaar hierbij betrokken is geweest. Sommige besluiten worden automatisch door een systeem genomen. U kunt eisen dat altijd een ambtenaar het besluit neemt of controleert.

    De gemeente verwerkt veel van uw persoonsgegevens omdat dit in de wet staat. U kunt dan niet of maar beperkt gebruikmaken van uw rechten. U kunt bijvoorbeeld niet vragen om te stoppen met het verwerken van uw gegevens als de gemeente verplicht is deze gegevens bij te houden.

    U kunt wel altijd om informatie vragen over de verwerking van uw persoonsgegevens. U moet daar een duidelijk antwoord op krijgen.

    Voorwaarden

    De voorwaarden voor het indienen van een verzoek over persoonsgegevens zijn in ieder geval:

    • Het gaat om persoonsgegevens van:
      • uzelf
      • een kind jonger dan 16 jaar van wie u de wettelijk vertegenwoordiger bent
    • U mag iemand anders vragen om namens u een verzoek in te dienen (een gemachtigde).
    • Het gaat om persoonsgegevens die worden geregistreerd door de gemeente. Of door instanties die hiervoor een duidelijke opdracht hebben gekregen van de gemeente.
    • Uw rechten kunnen beperkt worden als dit in een wettelijke regeling staat. Zo kunt u niet vragen om verwijdering van uw persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP).

    Aanpak

    Zo dient u een verzoek in over uw persoonsgegevens:

    • U neemt contact op met de gemeente.
    • U geeft in ieder geval door:
      • over welke persoonsgegevens het gaat
      • wat uw verzoek is 

    Contact

    Adressen

    Gemeente Meerssen

    Markt 50

    6231 LS Meerssen

    Postbus 90

    6230 AB Meerssen

    14043

    043 364 81 00

    info@meerssen.nl

    Let op: formele correspondentie via e-mail is (nog) niet mogelijk. U kunt in plaats daarvan een brief (voorzien van uw handtekening) naar de gemeente sturen, of langskomen bij het gemeentehuis.

    Bezwaar en beroep

    U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw verzoek over uw persoonsgegevens. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

    Als u vindt dat u geen duidelijk antwoord krijgt op uw verzoek om informatie, kunt u een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

    Vraag en antwoord

    Ik wil de gemeente vragen om mijn persoonsgegevens te wissen. Mag iemand anders dit verzoek namens mij indienen?

    De voorwaarden voor het indienen van een verzoek over persoonsgegevens zijn in ieder geval:

    • Het gaat om persoonsgegevens van:
      • uzelf
      • een kind jonger dan 16 jaar van wie u de wettelijk vertegenwoordiger bent
    • U mag iemand anders vragen om namens u een verzoek in te dienen (een gemachtigde).
    • Het gaat om persoonsgegevens die worden geregistreerd door de gemeente. Of door instanties die hiervoor een duidelijke opdracht hebben gekregen van de gemeente.
    • Uw rechten kunnen beperkt worden als dit in een wettelijke regeling staat. Zo kunt u niet vragen om verwijdering van uw persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP).

    Wanneer kan ik de gemeente vragen om mijn persoonsgegevens te wijzigen of te wissen?

    De voorwaarden voor het indienen van een verzoek over persoonsgegevens zijn in ieder geval:

    • Het gaat om persoonsgegevens van:
      • uzelf
      • een kind jonger dan 16 jaar van wie u de wettelijk vertegenwoordiger bent
    • U mag iemand anders vragen om namens u een verzoek in te dienen (een gemachtigde).
    • Het gaat om persoonsgegevens die worden geregistreerd door de gemeente. Of door instanties die hiervoor een duidelijke opdracht hebben gekregen van de gemeente.
    • Uw rechten kunnen beperkt worden als dit in een wettelijke regeling staat. Zo kunt u niet vragen om verwijdering van uw persoonsgegevens uit de basisregistratie personen (BRP).

    Ik heb de gemeente gevraagd om mijn persoonsgegevens aan te passen. Wanneer neemt de gemeente een besluit?

    De beslissing over een concreet verzoek over uw persoonsgegevens krijgt u binnen 1 maand. Deze tijd mag eenmaal verlengd worden met 2 maanden. Als de gemeente de termijn wil verlengen, hoort u dit binnen 1 maand na ontvangst van uw verzoek. De termijn gaat in nadat u zich geïdentificeerd heeft, bijvoorbeeld met uw DigiD.

    Heeft u om informatie over het gebruik van uw persoonsgegevens gevraagd? Een antwoord op dit verzoek krijgt u binnen een redelijke termijn. Dit hangt ervan af of uw verzoek om informatie complex is.

    Wat moet de gemeente doen als er een datalek is?

    De gemeente houdt uw persoonsgegevens bij. Als bij de gemeente een ernstig datalek ontstaat, kunnen uw gegevens in verkeerde handen komen. De gemeente moet het datalek:

    De gemeente registreert mijn persoonsgegevens. Wat zijn mijn rechten?

    De gemeente houdt verschillende persoonsgegevens van u bij. Bijvoorbeeld de gegevens die u invult als u een vergunning aanvraagt. De persoonsgegevens worden op verschillende manieren verwerkt en bewaard. Dit gebeurt op een zorgvuldige, veilige en transparante manier. Dat is verplicht.

    U heeft een aantal rechten. Daarmee kunt u meer inzicht en controle krijgen over uw persoonsgegevens. U kunt de gemeente vragen om:

    • uw persoonsgegevens in te zien (recht van inzage)
    • uw gegevens te verbeteren (recht op rectificatie)
    • uw gegevens te verwijderen (recht op vergetelheid)
    • uw gegevens minder uitgebreid te verwerken (recht op beperking)
    • een overzicht van uw gegevens te ontvangen in een goed leesbare en digitale vorm
    • uw gegevens over te dragen aan een andere instantie of een bedrijf (dataportabiliteit)
    • informatie te geven over instanties, bedrijven of personen die uw gegevens hebben ontvangen van de gemeente
    • te stoppen met de verwerking van uw gegevens
    • geen besluit te nemen zonder dat een ambtenaar hierbij betrokken is geweest. Sommige besluiten worden automatisch door een systeem genomen. U kunt eisen dat altijd een ambtenaar het besluit neemt of controleert.

    De gemeente verwerkt veel van uw persoonsgegevens omdat dit in de wet staat. U kunt dan niet of maar beperkt gebruikmaken van uw rechten. U kunt bijvoorbeeld niet vragen om te stoppen met het verwerken van uw gegevens als de gemeente verplicht is deze gegevens bij te houden.

    U kunt wel altijd om informatie vragen over de verwerking van uw persoonsgegevens. U moet daar een duidelijk antwoord op krijgen.

    De gemeente registreert mijn persoonsgegevens. Heb ik altijd het recht om een verzoek hierover in te dienen bij de gemeente?

    Op grond van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) heeft u een aantal rechten over uw persoonsgegevens. De gemeente verwerkt veel van uw persoonsgegevens omdat dit in de wet staat. U kunt dan niet of maar beperkt gebruikmaken van uw rechten.

    Zo kunt u bijvoorbeeld de gemeente niet vragen om uw aanslag van gemeentelijke belastingen te ‘vergeten’ met een beroep op vergetelheid. U houdt dan natuurlijk nog altijd de plicht om de aanslag te betalen.

    Ook kunt u niet vragen om een oud krantenbericht over u te laten verwijderen uit het gemeentearchief. Het recht op vrije meningsuiting staat dit niet toe.

    In ieder geval kunnen uw rechten beperkt zijn als 1 van de volgende wetten van toepassing is:

    Welke persoonsgegevens mag de gemeente niet verwijderen?

    De gemeente mag uw persoonsgegevens niet verwijderen als dit in de wet staat. Zo mag de gemeente uw persoonsgegevens niet verwijderen uit:

    • de basisregistratie personen (BRP)
    • kiesregisters voor verkiezingen
    • de registers van gemeentelijke belastingen
    • de gemeentelijke archieven

    Ik wil niet meer stemmen bij verkiezingen. Kan ik de gemeente vragen om mijn gegevens hiervoor niet meer te registreren?

    U bent niet verplicht om te stemmen. De gemeente is wel verplicht om uw kiezersgegevens te blijven registreren. U kunt de gemeente dus niet vragen om te stoppen met de registratie van deze gegevens.

    Ik wil niet dat de gemeente mijn persoonsgegevens doorstuurt naar het Openbaar Ministerie. Kan ik de gemeente hierom vragen?

    Als het gaat om een onderzoek naar strafrechtelijke activiteiten, dan mag de gemeente uw persoonsgegevens doorsturen naar het Openbaar Ministerie. U kunt de gemeente niet vragen om dit niet te doen.

    Ik wil de gemeente vragen mijn persoonsgegevens te wijzigen of te wissen. Wat moet ik doen?

    Zo dient u een verzoek in over uw persoonsgegevens:

    • U neemt contact op met de gemeente.
    • U geeft in ieder geval door:
      • over welke persoonsgegevens het gaat
      • wat uw verzoek is

    Ik wil weten aan welke instanties de gemeente mijn persoonsgegevens heeft doorgestuurd. Wat moet ik doen?

    Zo dient u een verzoek in over uw persoonsgegevens:

    • U neemt contact op met de gemeente.
    • U geeft in ieder geval door:
      • over welke persoonsgegevens het gaat
      • wat uw verzoek is

    De gemeente weigert mijn verzoek om te stoppen met de verwerking van mijn persoonsgegevens. Wat kan ik doen?

    U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw verzoek over uw persoonsgegevens. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Teken dan beroep aan bij de rechtbank.

    Als u vindt dat u geen duidelijk antwoord krijgt op uw verzoek om informatie, kunt u een klacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.