Vragen over jeugd en gezin

Voor vragen over opgroeien, opvoeding en problemen met uw kinderen neemt u contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). U kunt uw hulpvraag ook melden bij de gemeente.

Misschien heeft u vragen over het opgroeien of de opvoeding van uw kinderen. Bijvoorbeeld over ziektes of voeding. Of over problemen thuis. Misschien spijbelt uw kind vaak. Of is er veel ruzie. Het kan ook zijn dat uw kind depressief is. Of dat er verslavingsproblemen zijn.

Bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) krijgt u uitleg, advies of hulp. Vaak willen mensen in uw omgeving ook helpen. Denk aan familieleden, vrienden en buren.

U kunt uw hulpvraag ook melden bij de gemeente. De gemeente gaat dan met u in gesprek en kijkt wat er mogelijk is. Misschien zijn er voorzieningen in de buurt die u kunt gebruiken. Bijvoorbeeld een opvoedcursus. Ook zijn er vaak vrijwilligersorganisaties in de omgeving die u kunnen helpen.

Komt uit het onderzoek naar voren dat u hulp nodig heeft die meer aansluit bij uw persoonlijke omstandigheden? Dan kunt u misschien een individuele voorziening krijgen. Dit is bijvoorbeeld verslavingszorg, jeugd-GGZ of een andere vorm van jeugdzorg.

De gemeente beslist welke voorziening u krijgt. U mag een persoonlijk plan inleveren, waarin u aangeeft welke hulp u nodig denkt te hebben.

Zo doet u een hulpvraag bij de gemeente:

• Neem contact op met de gemeente. Dit mag u zelf doen, maar iemand anders mag dat ook voor u doen. Bijvoorbeeld een familielid of mantelzorger. Heeft u niemand die u met de melding kan helpen? Er zijn organisaties die u kunnen ondersteunen.
    • De gemeente maakt met u een afspraak voor een gesprek. Bij dit gesprek mag ook iemand anders aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een familielid, kennis, buurman of iemand van de cli├źntondersteuning.
    • De gemeente bespreekt de volgende zaken met u:
      • Wat kunt u nog zelf?
      • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
      • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?
    • Na het gesprek wordt een plan van aanpak geschreven. Staat in het plan dat u een individuele maatwerkvoorziening nodig heeft? Dan doet u een aanvraag doen bij de gemeente. Het is soms mogelijk om een maatwerkvoorziening als persoonsgebonden budget (pgb) te ontvangen.

Enkele tips voor de voorbereiding van uw gesprek:

• Schakel iemand uit uw directe omgeving in, om u te helpen bij het gesprek.
    • Bedenk waar u precies ondersteuning bij nodig heeft. Bijvoorbeeld:
      • opvoeding
      • vervoer
      • zorg of verzorging
    • Bedenk wie uit uw omgeving hier al (een beetje) bij kan helpen.
    • Heeft u eerder een indicatie gekregen? Neem die dan mee.

De gemeente kan om een eigen bijdrage vragen. Dit is afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling.

Verblijft uw kind buiten het gezin? Dan betaalt u een ouderbijdrage. Dit bedrag hangt af van de leeftijd van uw kind.

Het Centraal Administratiekantoor (CAK) brengt dit bedrag bij u in rekening namens de gemeente. U kunt de hoogte van uw eigen bijdrage ook zelf uitrekenen. Op de website van het CAK vindt u een handig rekenprogramma.

Gemeente Meerssen, Sociaal Team

sociaalteam@meerssen.nl

Gemeente Meerssen, Sociaal Team, spoedvragen

Postbus

Openingstijden:

- buiten kantooruren

- in het weekend

Sensoor Telehulpverlening Limburg

Postbus

Lokaal tarief

De gemeente probeert tijdens het keukentafelgesprek samen met u de beste oplossing te kiezen. Bent u het toch niet eens bent met de oplossingen waar de gemeente voor koos? Dan kunt u een tweede gesprek aanvragen met een andere consulent van het Sociaal Team. Deze kijkt opnieuw naar uw situatie. Dit wordt ook wel 'second opinion' genoemd.

U kunt bezwaar maken tegen de beslissing op uw aanvraag. Doe dit binnen 6 weken. Bent u het daarna niet eens met de uitspraak op het bezwaarschrift? Ga dan in beroep bij de rechtbank.

De gemeente vraagt u om uw persoonsgegevens door te geven. Of zij maakt gebruik van persoonsgegevens die al geregistreerd staan. Met uw persoonsgegevens moet de gemeente zorgvuldig omgaan. Hiervoor moet zij voldoen aan de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). De gemeente:

• vraagt alleen die persoonsgegevens die zij nodig heeft voor het afhandelen van uw aanvraag of melding.
    • zorgt voor een veilige, vertrouwelijke en zorgvuldige registratie en verwerking van uw persoonsgegevens.
    • verwerkt uw gegevens voor het doel waarvoor u ze heeft gegeven (of voor iets wat daar een rechtstreeks verband mee heeft).
    • bewaart uw gegevens niet langer dan nodig is voor het doel waarvoor de gegevens verzameld worden.
    • stuurt uw gegevens alleen naar andere organisaties als zij dit wettelijk verplicht is.
    • informeert u over wat ze met uw persoonsgegevens doen en waarvoor ze dat doen. U kunt hierom vragen.

Vraag en antwoord

Ik heb vragen over de opvoeding van mijn kinderen. Waar kan ik terecht?

Neem contact op met het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG). U kunt uw hulpvraag ook melden bij de gemeente.

Zo doet u een hulpvraag bij de gemeente:

• De gemeente bespreekt de volgende zaken met u:
      • Wat kunt u nog zelf?
      • Wat kunnen mensen in uw omgeving voor u doen?
      • Zijn er gemeentelijke voorzieningen die uw probleem kunnen oplossen?

Enkele tips voor de voorbereiding van uw gesprek:

• Schakel iemand uit uw directe omgeving in, om u te helpen bij het gesprek.
    • Bedenk waar u precies ondersteuning bij nodig heeft. Bijvoorbeeld:
      • opvoeding
      • vervoer
      • zorg of verzorging
    • Bedenk wie uit uw omgeving hier al (een beetje) bij kan helpen.
    • Heeft u eerder een indicatie gekregen? Neem die dan mee.

Ik krijg geen hulp van de gemeente voor de problemen met mijn kinderen. Wat kan ik doen?