Bewijs van in leven zijn of attestatie de vita

Instanties kunnen vragen om een schriftelijk bewijs dat u nog leeft. Dit heet een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita. U vraagt deze documenten aan bij de gemeente waarin u woont of verblijft.

Uw bewijs van in leven zijn aanvragen met DigiD

Een bewijs van in leven zijn of een attestatie de vita is een schriftelijk bewijs dat u nog in leven bent. Instanties zoals een pensioenfonds of uitkeringsinstantie kunnen hierom vragen.

Het verschil tussen beide documenten is:

• Een bewijs van in leven zijn gebruikt u in Nederland. Dit is een uittreksel uit de basisregistratie personen (BRP).
    • Een attestatie de vita gebruikt u in het buitenland. Dit is een verklaring van de burgerlijke stand.

Van een attestatie de vita kunt u tegelijk een meertalig modelformulier aanvragen.

U doet uw aanvraag voor een bewijs van in leven zijn online.

Zo vraagt u een bewijs van in leven zijn aan:

• Log in met uw DigiD bij de gemeente waarin u woont.
    • Vul de gegevens in.
    • U betaalt het uittreksel online met iDEAL.
    • U krijgt het bewijs van in leven zijn thuisgestuurd.

Zo vraagt u een attestatie de vita aan:

• U gaat persoonlijk naar de gemeente waar u verblijft.
    • U neemt mee:
      • uw geldige identiteitsbewijs
      • eventueel het bericht van de instantie waarin staat dat u een bewijs van in leven zijn nodig heeft
    • U betaalt de kosten bij de aanvraag. Graag met pin betalen.

Wanneer u een brief heeft van uw pensioenfonds waarin staat dat u een bewijs van in leven zijn nodig heeft, is het uittreksel gratis.

Een attestatie de vita voor gebruik in het buitenland (uittreksel Burgerlijke Stand) kost: € 13,40.

Een bewijs van in leven zijn voor gebruik in Nederland kost € 8,40.

(tarieven 2019)

Wilt u een afspraak maken? Ga naar de beginpagina (home) en klik op 'afspraak maken'.

29-10-2019